Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024

>> Ενημέρωση Δελτία Τύπου Δελτία Τύπου 2009 Η 21η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας της Διαμεσογειακής Επιτροπής & η ομιλία του Γ.Γ.Π.Η.

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Η 21η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας της Διαμεσογειακής Επιτροπής & η ομιλία του Γ.Γ.Π.Η.

E-mail Εκτύπωση PDF
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Πανοζάχος, συμμετείχε και παρενέβη στη διαδικασία, στην 21η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας της Διαμεσογειακής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην αιώνια πόλη 16-17 Ιουλίου.

Η Διαμεσογειακή Επιτροπή είναι μία από τις έξι  θεσμοθετημένες Γεωγραφικές Επιτροπές που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του ιδιαίτερα σημαντικού Διαπεριφερειακού Ευρωπαϊκού  Οργανισμού, της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών (CPMR) που απαρτίζεται συνολικά από 160 Περιφέρειες από τον  ευρύτερο Ευρωπαϊκό Χώρο.

Ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στην Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής ήταν η πορεία προς την «Ένωση για τη Μεσόγειο» ένα χρόνο μετά την σύνοδο κορυφής του Παρισιού, η Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική, θέματα Έρευνας και Καινοτομίας στο Μεσογειακό χώρο, η Μεσογειακή πολιτική για το νερό, καθώς και σημαντικά οργανωτικά ζητήματα της Επιτροπής όπως η ανάδειξη του νέου της Πολιτικού Γραφείου.

O Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων τη θέση της Μεσογείου στην ιστορία, που αποτελεί διαχρονικά ένα οικονομικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι του κόσμου χάρη στην κομβική της θέση. Ακόμα ο κ. Πανοζάχος έκανε λόγο για το περιβάλλον και κλιματικές αλλαγές, επισημαίνοντας πως η Μεσόγειος θεωρείται από τις περιοχές που κινδυνεύει από την ρύπανση και ζήτησε το ενδιαφέρον για τη διαχείριση των υδάτων να είναι μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες των χωρών της Μεσογείου, ώστε να γίνει η Μεσόγειος σημείο αναφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Πανοζάχος επισήμανε ακόμα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας πως η Μεσόγειος χρησιμοποιείται από τους λαθροδιακινητές, κάτι που θα πρέπει να αναγνωρίσουν όλες οι χώρες της Μεσογείου ώστε να προχωρήσουν από κοινού στη λύση του προβλήματος.

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΓΠΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΟΖΑΧΟΥ

ΣΤΗΝ 21Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Κύριε πρόεδρε ευχαριστώ που μου δίνετε την δυνατότητα να διατυπώσω μερικές από τις απόψεις μου για τα θέματα της μεσογείου.

Είναι αλήθεια ότι την τελευταία περίοδο βιώνουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την Μεσόγειο από όλη την Ε.Ε. Μετά την πρωτοβουλία του προέδρου Σαρκοζί για την δημιουργία της «ένωσης της Μεσογείου» και παρά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των «πολεμικών επεισοδίων» μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης σήμερα έχουμε την δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι διοικήσεις τους - οι περιφέρειες -προτάσσουν το ζήτημα της μεσογειακής συνεργασίας και το αναδεικνύουν ως μία από τις προτεραιότητές τους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της.

Αν στρέψουμε το βλέμμα μας στην ιστορία θα δούμε ότι η μεσόγειος αποτελεί ένα σταυροδρόμι του κόσμου και η θέση της ήταν πάντα κομβική.

Όποιο σχολείο και να επισκεφθεί κάποιος, όποια ιστορία και να διδαχθεί δεν υπάρχει περίπτωση να μην μάθει για την μεσόγειο . Είτε αναφέρεται στην αρχαία εποχή, είτε σε νεότερη.

Από την ιστορία βλέπουμε ότι σε περιόδους παγκοσμιοποίησης η Μεσόγειος μεγαλουργεί και θεωρώ ότι σήμερα που ζούμε σε μια τέτοια εποχή μπορούμε να το επαναλάβουμε .

Η μεσόγειος είναι σημείο αναφοράς. Είναι μια «λίμνη» που περικλείεται από τρεις ηπείρους. Από την γεωγραφία και από την φύση της παγκοσμιοποιημένη περιοχή. Ήταν οι θαλάσσιες οδοί στην αρχαιότητα.

Από λαούς με διαφορετικούς πολιτισμούς , με μακρά ιστορία οι περισσότεροι από αυτούς .

Η μεσόγειος σήμερα συμπεριλαμβάνει χώρες της Ε.Ε. αλλά και χώρες που δεν συμμετέχουν σε αυτή .

Γιατί η Ε.Ε πρέπει να ασχοληθεί επισταμένως με την Μεσόγειο;

Γιατί μπορεί να δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα μέλη της, αλλά ενδιαφέρεται για ολόκληρο τον κόσμο, και φυσικά και για τις περιοχές με τις οποίες γειτνιάζει.

Γιατί η Ε.Ε γνωρίζει ότι στην παγκοσμιοποίηση «όλοι επηρεάζουν όλους».

Η πολιτική κατάσταση της Ε.Ε. της επιτρέπει να βοηθά τους γείτονες της χωρίς να δημιουργεί υπόνοιες «εσωτερικής παρέμβασης» αφού η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι βασικά χαρακτηριστικά της .

Η επόμενη προεδρία της Ε.Ε. που είναι η Ισπανία - μια μεγάλη μεσογειακή χώρα - πρέπει να μας βρει έτοιμους - με προτάσεις για την ανάπτυξη και την συνεργασία της περιοχής .

Πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν οι παρεμβάσεις για να αρχίσει να αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της Μεσογείου.

Προτείνω λοιπόν να προτάξουμε τα ακόλουθα θέματα :

-         Θαλάσσιες Μεταφορές . Η Μεσόγειος στην ιστορία αναδείχθηκε ως μια ζώνη μεταφοράς εμπορευμάτων . Σήμερα που οι θαλάσσιες μεταφορές επηρεάζουν - λόγω χαμηλού κόστους - το παγκόσμιο εμπόριο η Μεσόγειος δεν είναι στην κορυφή. Βέβαια για να προωθήσουμε σωστά τις θαλάσσιες μεταφορές πρέπει να ξεπεράσουμε το ζήτημα ότι σε πολλά σημεία οι ακτές δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους και κατά συνέπεια δημιουργούνται προβλήματα με το διεθνές θαλάσσιο δίκτυο και τα 12 μίλια. Θεωρώ ότι πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα

-         Περιβάλλον και κλιματικές αλλαγές. Η Μεσόγειος θεωρείται από τις περιοχές που κινδυνεύει από την ρύπανση. Πιστεύω ότι η ενασχόληση μας με την διαχείριση των υδάτων πρέπει να είναι μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες. Άλλωστε υπάρχουν πολλές περιοχές που έχουν άλυτα ακόμη τέτοια προβλήματα, όπως η Τουρκία με την Συρία κλπ Επίσης θεωρώ υποχρέωση μας στο πλαίσιο της προώθησης των Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας να προωθήσουμε την ηλιακή ενέργεια. Η ηλιοφάνεια στις χώρες μας είναι ένα από τα κοινά μας χαρακτηριστικά και τα μεγάλα πλεονεκτήματα και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Μπορούμε να αποτελέσουμε ένα καλό παγκόσμιο παράδειγμα.

-         Τρόφιμα και πρωτογενής τομέας. Όλες οι χώρες παράγουν αγροτικά προϊόντα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι λίγο πριν ξεκινήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση είχαμε μια ανεξήγητη αύξηση των τιμών των τροφίμων. Επίσης είμαστε μάρτυρες ενός καθημερινού προβληματισμού για ποιοτικά τρόφιμα. Μπορούμε αν επενδύσουμε σε ανάλογα επιχειρησιακά σχέδια να βοηθήσουμε στην παραγωγή πολλών και ποιοτικών τροφίμων .Έτσι θα δείξουμε και την σημαντικότητα της      Μεσογείου και σε ένα άλλο τομέα που ενδιαφέρει όλους τους πολίτες

-         Την περίοδο όμως που διανύουμε αν πραγματικά θέλουμε να προσφέρουμε τους πολίτες που υπηρετούμε πρέπει να ασχοληθούμε με την λαθρομετανάστευση. Η Μεσόγειος έχει μεγάλη ιστορία με την μετανάστευση. Είμαστε στην όμορφη Ιταλία και θυμίζω ότι στο νότο της δημιουργήθηκαν αποικίες από τους Έλληνες τους αρχαίους χρόνους. Η λαθρομετανάστευση όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτήν. Υποβιβάζει την την ανθρώπινη υπόσταση όταν μετατρέπει τον ίδιο τον άνθρωπο σε εμπόρευμα και παράλληλα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα κράτη μας. Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και να υλοποιήσουμε από κοινού ένα πρόγραμμα οι χώρες του νότου της μεσογείου - που δεν συμμετέχουν στην Ε..Ε και οι χώρες του βορρά της Μεσογείου τότε σίγουρα θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας, αλλά πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μεσόγειος χρησιμοποιείται από τους λαθροδιακινητές, ώστε να προχωρήσουμε στην λύση του προβλήματος.

-         Τέλος έχουμε υποχρέωση να ασχοληθούμε και με δύο πολιτικά θέματα που ταλανίζουν ακόμη την Μεσόγειο. Την διαφορά Ισραήλ - Παλαιστίνης και την κατοχή μέρους της Κύπρου. Δεν τιμούν κανένα πολίτη της Μεσογείου ούτε ο ένα ούτε το άλλο.

Όλα αυτά μπορεί να δείχνουν ότι βρίσκονται μακριά και αποκομμένα από τις τοπικές κοινωνίες. Όμως χωρίς την συμβολή τους δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για παραγωγικές διαδικασίες όπως θαλάσσιες μεταφορές ή παραγωγή τροφίμων αγνοώντας ότι τον κυρίαρχο ρόλο τον διαδραματίζουν οι περιφέρειες.

Δεν μπορεί να δρομολογηθούν πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, αν πρώτα αυτές δεν έχουν γίνει κτήμα των τοπικών κοινωνιών και αν δεν πείσουν τους πολίτες και να τους συμπαρασύρουν σε μία κοινή προσπάθεια.

Όλα όσα συζητάμε άλλα και όσα επιθυμούμε να υλοποιήσουμε το επιδιώκουμε γιατί προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων αυτών των περιοχών. Δηλαδή των κατοίκων των περιφερειών μας .

Η Ε.Ε. γνωρίζει καλά την σημασία των τοπικών κοινωνιών για αυτό και συνεργάζεται μαζί τους . Για αυτό και υπάρχει το συμβούλιο των περιφερειών στην Ε.Ε.

Στήριξη της Γαλλικής πρωτοβουλίας

Οι περιφέρειες της Ελλάδος είναι ένθερμοι οπαδοί της γαλλικής πρωτοβουλίας για την δημιουργία της «ένωσης της Μεσογείου».

Η ενασχόληση της Ε.Ε. με την Μεσόγειο- η φιλομεσογειακή πολιτική - μπορεί να αναδείξει και τον παγκόσμιο ρόλο της.

Η μεσόγειος μπορεί να δείξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε. η οποία πρέπει να καταλήξει ότι μερικά προβλήματα των κατοίκων της δεν λύνονται αν δεν ασχοληθεί με τους γείτονες των μελών της.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε να στοχεύουμε στην ανάδειξη της σημασίας της Μεσογείου στην σημερινή παγκόσμια συγκυρία και να επιδιώκουμε να «πέσουν οι προβολείς» πάνω της .

Αν πολιτικά αποτυπωθεί η σημασία της τότε σίγουρα θα βρεθεί ο τρόπος να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που θα κριθούν αναγκαίες. Η Μεσόγειος μπορεί να γίνει ξανά «μέσο πνοής» για όλους μας . Χρειάζεται να ασχοληθούμε πραγματικά . Να καταλάβουμε όλοι ότι ζούμε γύρω από αυτήν και ότι μπορεί να μας ενώνει για πάντα .

Εμείς στην Ελλάδα θεωρούμε ότι είναι η «ζωή» μας και επιλέξαμε να βοηθήσουμε με όσα μέσα μπορούμε να πετύχει η «νέα πορεία της μεσογείου» την οποία όλοι επιθυμούμε.