«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να χαράξουμε από κοινού τον μελλοντικό καταστατικό χάρτη των Ιωαννίνων» τόνισε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα κηρύσσοντας την έναρξη του διαλόγου για την παρουσίαση της μελέτης: «Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων» που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ε. Τμήμα Ηπείρου στα Ιωάννινα.
Με αυτά τα λόγια κατέστησε σαφές ότι τόσο η ίδια όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας &Κλιματικής Αλλαγής, το ενδιαφέρον της οποίας διαφάνηκε και από τον χαιρετισμό που απέστειλε ο Υφυπουργός Θάνος Μωραίτης, θέτουν ως βασική προτεραιότητα τη δημόσια διαβούλευση για να «δομηθεί» σε σωστές βάσεις η αειφόρος ανάπτυξη του λεκανοπεδίου.
Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε πως «η πρόσφατη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το Ρυθμιστικό του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με βάση την αρχική μελέτη, όπως ακριβώς παραδόθηκε από τους ίδιους τους μελετητές, αναδεικνύει την υπεύθυνη θέση της σημερινής Κυβέρνησης να διέπεται από αξιοπιστία η διαδικασία της διαβούλευσης, έχοντας πάντα ως γνώμονα την επιστημονική τεκμηρίωση».
Όσο για την μελέτη που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της μελετητικής ομάδας κες Μ. Χουσιανάκου και Χ. Αραμπατζή η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι, «είναι αποτέλεσμα μιας εμπεριστατωμένης επεξεργασίας και αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου Εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, ενώ στη διαδικασία εκπόνησής της συμμετείχαν έγκριτοι και καταξιωμένοι επιστήμονες που έχουν την ευθύνη του συγκεκριμένου μελετητικού σχεδιασμού.
Πρόκειται ουσιαστικά για το “εργαλείο” που θα καθορίσει τους στόχους, τις κατευθύνσεις αλλά και τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και την εν γένει ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου», κατέληξε.
Αναφερόμενη η Γενική Γραμματέας στη διαδικασία συγκρότησης αλλά και το περιεχόμενο του ρυθμιστικού υπογράμμισε, «εύλογα μπορεί κανείς να ισχυριστεί, ότι η διαδικασία συγκρότησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου, έχει την υπόσταση ενός νομοσχεδίου, αφού πέρα από τον επιστημονικό χαρακτήρα του και τις όποιες ευπρόσδεκτες παρατηρήσεις που θα καταθέσουν οι φορείς και οι πολίτες, θεωρείται βέβαιο, ότι θα αποτυπώσει ανάγλυφα και μια σημαντική πολιτική τομή.
Παράλληλα, θέτει την τεχνογνωσία στην υπηρεσία του πολίτη, υιοθετώντας ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης για τον τόπο. Το περιεχόμενο όμως αυτού του Σχεδίου, δηλαδή το τι τελικά θα κάνουμε στο μέλλον στο Λεκανοπέδιο που περιβάλλει την πρωτεύουσα της Ηπείρου, θα μπορεί να το διατυπώσει συμμετοχικά ο κάθε φορέας και ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου.
Ταυτόχρονα, εκτιμώ απόλυτα, ότι δεν είναι άκριτα πολεοδομικής ή μονοδιάστατα χωροταξικής υφής η ουσία του Σχεδίου, μιας και αυτό αναμένεται να εμπεριέχει όλη τη φιλοσοφία και το πρόταγμα μέσα από τον οποίο θα αναπτυχθεί το οικιστικό συγκρότημα των Ιωαννίνων στις επόμενες δεκαετίες.»
Στην συνέχεια η Γενική Γραμματέας άσκησε κριτική σε τακτικές που εφαρμόστηκαν παλαιότερα και που διόγκωσαν τα όποια προβλήματα: « Οι πάντες αναγνωρίζουμε ότι το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων έχει τεράστια προβλήματα, πολλά από τα οποία επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν τα προηγούμενα χρόνια με όχι αποτελεσματικό τρόπο, με συνέπεια σήμερα αυτά να οξύνονται, ενώ συνεχώς προστίθενται και νέα.» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «θα πρέπει να διδαχθούμε από τις κυβερνητικές ολιγωρίες, τις παλινδρομήσεις και τα λάθη του παρελθόντος και να μην αφήσουμε άλλο χρόνο να πάει χαμένος. Το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων δεν προσφέρεται πλέον για πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά ούτε και για κανενός είδους προνομιακές εξυπηρετήσεις.»Στο σημείο αυτό αντέτεινε τις θέσεις της κυβέρνησης λέγοντας «η σημερινή πολιτική ηγεσία του τόπου αντιπαραθέτει με υπεύθυνο τρόπο μια ριζικά διαφορετική αντίληψη και πρόταση, αφού η Μελέτη του Ρυθμιστικού του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα για τον χωροταξικό σχεδιασμό και την πράσινη ανάπτυξη. Απαιτείται να έχουμε κοινή συνισταμένη σε ένα περισσότερο βιώσιμο λεκανοπέδιο, φιλικότερο προς το περιβάλλον, το οποίο θα πρέπει να προάγει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης στον οικιστικό ιστό των Ιωαννίνων είναι ζήτημα προτεραιότητας για τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής, οπότε όλοι συμφωνούμε ότι το χωροταξικό πλαίσιο που το περιβάλλει, χρειάζεται επανασχεδιασμό με βάση νέες κατευθύνσεις που θα ανταποκρίνονται στα πλέον σύγχρονα δεδομένα. Σε αυτό το επίπεδο, το μοντέλο της Βιώσιμης Πράσινης Ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει, όχι μόνο τον κατευθυντήριο οδηγό αλλά και την οριστική λύση», τόνισε..
Πρόσθεσε δε,πως η Μελέτη εμπεριέχει παραμέτρους, όπως για παράδειγμα είναι η φέρουσα ικανότητα του οικιστικού Συγκροτήματος, όπου καθίσταται σαφές, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα όριο πληθυσμού αλλά και δραστηριοτήτων, ενώ καθορίζει με σαφήνεια τη διευθέτηση των λειτουργιών και χρήσεων γης. Παράλληλα δεν παραλείπει να συμπεριλάβει τις τεχνικές και κοινωνικές υποδομές, ενώ τέλος δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.»
Κλείνοντας την ομιλία της η Γενική Γραμματέας κατέστησε σαφές ότι η σπουδαιότητα του Ρυθμιστικού Σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή, το καθιστά ως τη «βίβλο» της ανάπτυξης για το ίδιο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και επανέλαβε την πρόσκλησή της προς όλους να συμμετάσχουν ενεργά και να καταθέσουν τις απόψεις τους προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις. «Μην ξεχνάτε, ότι είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο λεκανοπέδιο. Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια που ήδη ξεκίνησε, τον πιο καθοριστικό ρόλο τον έχει ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου, δηλαδή όλοι μας.» τόνισε με νόημα και τους διαβεβαίωσε πως αυτές τις απόψεις τους θα τις μεταφέρει η ίδια στο Υπουργείο για να «χτιστεί» ένα καλύτερο μέλλον για το λεκανοπέδιο.
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ
Στη Χάρτα της Λειψίας και τα Ρυθμιστικά Σχέδια των μεσαίων πόλεων αναφέρθηκε η Α.Αρβανιτάκη, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Συντονίστρια Ρυθμιστικών Σχεδίων Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΔΠΣ)-ΥΠΕΚΑ.
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τ. Αλμπάνης ανέπτυξε τις θέσεις του πάνω στο
Ρυθμιστικό Σχέδιο και τις υποδομές προστασίας Περιβάλλοντος. Την εμπειρία τους και τις βασικές επιλογές από τα εκπονούμενα Ρυθμιστικά Σχέδια Ιωαννίνων, Πάτρας, Λάρισας και Βόλου κατέθεσαν οι Μ. Θέμου και Β. Γκέκας της ομάδας Ρυθμιστικών σχεδίων, ΔΠΣ-ΥΠΕΚΑ. Ακολούθησε ηπαρουσίαση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και του προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος οικιστικού συγκροτήματος Ιωαννίνων από τις κες Μ. Χουσιανάκου και Χ. Αραμπατζή ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τις τοποθετήσεις και τις ενστάσεις επί του σχεδίου τόσο των παριστάμενων Δημάρχων όσο και εκπροσώπων φορέων.
Στην εκδήλωση, που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας &Κλιματικής Αλλαγής παρευρέθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό καθώς και τοποθετήσεις οι βουλευτές, ,Μιχ. Παντούλας και Θαν. Οικονόμου ο Νομάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Βασ. Κοσμάς, Δήμαρχοι του λεκανοπεδίου, ο Στρατηγός διοικητής της 8ης Μεραρχίας, εκπρόσωποι φορέων και δεκάδες πολίτες. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο αντιπρόεδρος της βουλής Βαγ. Αργύρης και οι βουλευτές, Στ. Καλογιάννης και Κ. Τασούλας που λόγω κοινοβουλευτικών τους υποχρεώσεων δεν ήταν δυνατή η παρουσία τους στην εκδήλωση.