Τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την στήριξη πρωτοβουλιών που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πράσινης οικονομίας ανέδειξε η Γενικής Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, με τη συμμετοχή και παρέμβασή της στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για την παρουσίαση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη από την αρμόδια υπάλληλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ελένη Γιορταμάκη.
Με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (14/12/10) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Ηπείρου ουσιαστικά τίθεται σε διαβούλευση το Προεδρικό Διάταγμα «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, ως περιοχή «Οικοανάπτυξης» με περιφερειακή ζώνη προστασίας, και καθορισμός χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης».
Χρήσιμο «εργαλείο» χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας στην παρέμβαση της το Προεδρικό Διάταγμα που «ουσιαστικά θα καλύψει το ανεπαρκές καθεστώς προστασίας του πολύτιμου λιμναίου οικοσυστήματος, μέσα από τη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων τους οποίους εδώ και χρόνια οφείλουμε στο περιβάλλον, τους φορείς αλλά και τους πολίτες της περιοχής. Επίσης, θα αποτελέσει το γνώμονα για να χαράξουμε από κοινού τον μελλοντικό καταστατικό χάρτη της Λίμνης Παμβώτιδας, ώστε μέσα από την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων να αποτελέσει ένα αναντικατάστατο εργαλείο πράσινης ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή».
Θεώρησε δε, «δεδομένη» τη σύνδεσή του με το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων επισημαίνοντας πως, «κατά τη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού, προέκυψε η ανάγκη να μελετηθούν εκ νέου τα όρια την χωρικών εκτάσεων και να επανελεγχθούν οι ρυθμίσεις ως προς τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας στην περιοχή των Ιωαννίνων».
«Θα πρέπει απόψε εδώ να δεσμευτούμε, ότι θα συμμετάσχουμε ενεργά και αποφασιστικά στην εποικοδομητική διαβούλευση, που θα ακολουθήσει της σημερινής παρουσίασης και ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα αναγάγουμε το φυσικό λιμναίο περιβάλλον σε μοχλό ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ορθολογική χρήση και προστασία του» τόνισε, η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη στους εκπροσώπους τοπικών φορέων και τους πολίτες που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.
Στη συνέχεια, έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισε η Περιφέρεια τους τελευταίους έντεκα μήνες σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία των οικοσυστημάτων της Ηπείρου. «Μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και κυρίως του ΕΣΠΑ, δώσαμε προτεραιότητα σε έργα που αφορούν την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος και οριστικοποιήσαμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει για δράσεις στον τομέα του περιβάλλοντος», είπε.
Ειδικότερα, για τη λίμνη Παμβώτιδα η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προώθησε τη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», την κατασκευή έργων στην Ήπειρο, που σε πρώτη φάση υπερβαίνουν τα 15 εκ. ευρώ, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης στο Πέραμα Ιωαννίνων.
Αξιοποιώντας τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εντάχθηκαν προς υλοποίηση μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 16 εκ. ευρώ, τα οποία αφορούν την ωρίμανση δημόσιων έργων υποδομών που θα ολοκληρωθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται:
- Η Διαμόρφωση οικολογικού πάρκου στην περιοχή Κατσικάς,
- Η Αποκατάσταση οικοσυστήματος, επανασύνδεση πηγών στην περιοχή Αμφιθέας,
- Η Μελέτη δικτύου αποχέτευσης Δ.Δ Κουτσελιού - Λογγάδων - Βασιλικής - Καστρίτσας – Δροσοχωρίου,Ø Η Αποχέτευση Αμφιθέας, συν. Αγίας Μαρίνας Κρύας και υπόλοιπο Κρύας.
Κλείνοντας η Γενική Γραμματέας κατέστησε σαφές πως για το μέλλον διαγράφεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο αυτό της πράσινης οικονομίας. «Στη κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα, η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν αφορά απλά και μόνο στη δημοσιονομική ανάκαμψη αλλά αφορά κύρια, στη στροφή όλων μας προς μια πράσινη οικονομία.
Μια οικονομία που θα αναγνωρίζει και θα σέβεται τη σημασία της βιοποικιλότητας ως αναντικατάστατο εθνικό κεφάλαιο και θα θέτει τα θεμέλια για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διατήρηση του βιολογικού μας πλούτου» ανέφερε, χαρακτηριστικά.